Pyszna miodówka wrzosowa

Wyborny smak ma nalewka o nazwie miodówka wrzosowa. Do jej przygotowania potrzebujemy 1 szklankę miodu wrzosowego, 0,5 l spirytusu 96%, soku z 1 limonki, soku z 1 pomarańczy oraz kawałka suszonej skórki limonki. Do przygotowania nalewki najlepiej jest użyć płynnego miodu. Jeśli jednak miód się zestalił, możemy rozpuścić go, wstawiając słoik z miodem do garnka z gorącą wodą. Do rondelka wkładamy miód i lekko go rumienimy. Do zrumienionego miodu wlewamy 1,5 szklanki przegotowanej, ciepłej wody, dodajemy suszoną skórkę z limonki i zagotowujemy. Po zagotowaniu, płyn należy zszumować. Garnek przykrywamy i zostawiamy do wystudzenia. Z wystudzonego płynu wyjmujemy skórkę z limonki i stale mieszając wlewamy spirytus. Nalewkę przecedzamy do zamykanego słoja i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co 4 dni musimy słojem wstrząsnąć. Po 6 tygodniach do słoja dodajemy sok z pomarańczy i limonki. Sok dodajemy wlewając go przez gazę. Starannie całość mieszamy. Miodówka wrzosowa musi dojrzewać 2 lata.

Komentarze są zamknięte.