Rozwój kulinariów na świecie

Jedzenie to jedna z podstaw egzystencjalnych człowieka, bez której nie możemy się obyć. Pomysły na urozmaicanie spożywanych potraw człowiek ma we krwi i zdobywa dzięki temu kulinarne doświadczenie. Dzisiejsza kuchnia jest na tyle urozmaicona i unowocześniona w porównaniu od dawnej, gdyż do przodu poszedł postęp technologiczny w obróbce, konserwowaniu i przetwarzaniu żywności. Dzisiejsze kulinarne potrawy charakteryzują się mnóstwem dodatków smakowych, przypraw, walorami odżywczymi zawierającymi mnóstwo witamin i minerałów. Warto przy tym dodać, iż dzisiejsza kuchnia ma też wiele wad takich jak polepszacze smaku, konserwanty czy związki chemiczne mające na celu długoterminowe przechowywanie i zabezpieczanie żywności przed przedwczesnym jej zepsuciem. Niemniej jednak postęp w kulturze kulinarnej człowieka jest tak niesamowity i tak bardzo odległy od poprzednich czasów, iż trudno sobie wyobrazić by dziś ktoś zachwycał się zdobytym upolowanym zwierzęciem lub warzywami wykopanymi prosto z pola.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.