Nalewka ze skórki mandarynkowej

Bardzo smaczną nalewkę można przygotować z suszonej skórki mandarynek. Zanim przystąpimy do ususzenia potrzebnej na nalewkę skórki, musimy dokładnie oczyścić ją z albedo. Jeśli je pozostawimy, nalewka będzie miała gorzki smak. Do przygotowania nalewki potrzebujemy 50 g suszonej skórki z mandarynek, 0,5 l 96% spirytusu oraz 200 g cukru. Suszoną skórkę z mandarynek wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Zamknięty szczelnie słój stawiamy na 2 dni w ciepłym miejscu. Po 2 dniach zlewamy płyn znad skórek. Do garnka wsypujemy cukier, dolewamy do niego szklankę wody i gotujemy syrop. Do gorącego syropu ostrożnie wlewamy zlany znad skórek płyn. Podczas wlewania płynu, cały czas mieszamy. Połączone płyny zlewamy do butelek i odstawiamy na 14 dni do sklarowania. Po 2 tygodniach filtrujemy otrzymaną nalewkę. Do filtrowania nalewki używamy lejka, który wypełniliśmy watą. Nalewka ta nie musi dłużej dojrzewać. Jest gotowa do picia już po 2 tygodniach. Wszystkie nalewki na owocach cytrusowych nie muszą dojrzewać.

Komentarze są zamknięte.