Kolejność serwowania wina
Może zdarzyć się tak, że na jednej uroczystości czy przyjęciu będziemy chcieli podać kilka różnych gatunków wina. Należy wtedy pamiętać o tym, że duże znaczenie ma kolejność ich podawania. Warto zasad podawania wina się trzymać aby nie popełnić żadnej gafy. Z całą pewnością trzeba pamiętać o tym, że wino białe powinno być serwowane zanim na stół trafi wino czerwone. Podobną zasadę stosuje się w przypadku wina młodego i starego. To stare podaje się zawsze później. Wina wytrawne powinny być natomiast podawane przed tymi, które określane są jako słodkie oraz półsłodkie. Wina, które określa się mianem ciężkich powinniśmy natomiast serwować po tych, które określa się jako lekkie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że istnieje kilka reguł, które są odstępstwami od tych, które zostały przed chwilą wymienione. I tak przykładem jest podawanie wina Riesling, które jest słodkie. Powinniśmy serwować je zawsze na sam koniec posiłki. Jest to jednak łamanie zasady mówiącej nam o tym, że najpierw serwujemy wino białe, a dopiero potem czerwone.