Odkrywanie nowych smaków
Rozmaitość smaków na świecie jest przeogromna, a wpływ na to, jakie one są ma bardzo wiele czynników. Podstawowym będzie region, w jakim znajduje się człowiek, jakie składniki i jaką żywność ma w zasięgu swojego wzroku. Inne będzie menu ludzi mieszkających u wybrzeży oceanu, których głównymi składnikami potraw będą ryby i owoce morza, a jeszcze inne składniki będą używali ludzie mieszkający w obszarach górskich, gdzie hodowla zwierząt i uprawa ziemi będzie ich głównym dostarczycielem produktów żywieniowych. Kulturowe zwyczaje i tradycje również mają ogromny wpływ na smaki poszczególnych regionów. Podstawowym składnikiem, jakim może być zboże i mąka z niego powstała, możemy wykorzystywać na bardzo wiele sposobów i pod wieloma postaciami w zależności od naszych kulturowych tradycji. Może to być chleb, mogą to być placki, podpłomyki czy makarony w zależności od tradycji kultury kulinarnej danego regionu świata. Kulinarna podróż poprzez rozmaite smaki regionów i zakątków naszej planety zawsze wzbudza fascynacje i ciekawość człowieka.