Kuchnia rodzinna – wyczarowane przysmaki
Domowa kuchnia i domowe przepisy bardzo często stanowią o naszym charakterze domostwa, jakie mamy na utrzymaniu. By jeść zdrowo i ze smakiem trzeba mieć nie lada doświadczenie w obyciu kulinarnym. Dobra pani domu lub przyzwoity kucharz dba o to, by nic w kuchni się nie zmarnowało i nawet z pozostałości z poprzednich potraw w postaci skrawków wędlin, mięs, czy warzyw potrafi wyczarować prawdziwe przysmaki. Dowodem na tego typu politykę w naszej kuchni mogą być wszelkiego rodzaju zapiekanki, czy sałatki, gdzie pozostałe resztki zostaną, w jak najlepszej formie wykorzystane i spożytkowane. Przepisy na tego typu specjały są kreowane fantazją domowych kucharzy, wymianą pomysłów ze znajomymi, ale i podpatrzone na stronach internetowych, czy programach kulinarnych. Gospodarowanie żywnością w naszych domach, to ogromnie rozległy temat i ogromne możliwości wynikające z oszczędności finansowych, jakie przeznaczamy na jedzenie, ale i czas, jaki poświęcamy w kuchni na sporządzanie i przygotowywanie rodzinnych posiłków.