Jak zrobić Lamb’s Wool

Do przygotowania Lamb’s Wool potrzebujemy 1,2 l ciemnego, karmelowego piwa, po 1 łyżeczce świeżo zmielonej gałki muszkatołowej i mielonego imbiru, 1 czubatą łyżkę brązowego cukru oraz 4 jabłek. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa myjemy i osuszamy jabłka, a następnie kroimy je na ćwiartki. Otrzymane ćwiartki jabłek kroimy jeszcze na pół. Kiedy piekarnik się nagrzeje, układamy jabłka na blasze i wstawiamy je do piekarnika na 20 minut. Piwo wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz przyprawy. Piwo z cukrem i przyprawami podgrzewamy, nie pozwalając jednak, aby się zagotowało. Nasz napój jest gotowy, kiedy cukier dodany do piwa jest całkowicie rozpuszczony. Napój podajemy rozlany do szerokich szklanek, dodając do niego upieczone w piekarniku cząstki jabłek. Cząstki jabłek wkładamy do szklanek tak, aby swobodnie pływały po powierzchni napoju. Napój ten świetnie nas rozgrzeje, kiedy przemarzniemy w zimowe dni. Będzie idealnie smakował i rozgrzewał po powrocie z nart.

Komentarze są zamknięte.