Pyszne grzane wino

Grzane wino jest dodatkową atrakcją organizowanych w Niemczech przed Bożym Narodzeniem kiermaszy. Podobno najlepsze grzane wino przyrządzane jest i podawane właśnie w Niemczech oraz w Austrii. Jest ono doskonałym środkiem rozgrzewającym nie tylko na kiermaszu, ale także po spędzonym na nartach dniu. Doskonałe grzane wino przygotujemy samodzielnie w domu korzystając z podanego przepisu. Do przygotowania grzanego wina potrzebujemy oczywiście 0, 2 l wytrawnego, czerwonego wina, 1/2 łyżeczki gotowej przyprawy do grzańca oraz łyżki miodu. Wino podgrzewamy w emaliowanym, niewielkim rondelku lub kubeczku. Do podgrzewanego wina dodajemy przyprawę do grzańca. Kiedy wino będzie mocno ciepłe, dodajemy do niego miód. Po dodaniu miodu do wina podgrzewamy wino jeszcze przez chwilę. Winno musi być gorące, musimy jednak uważać, aby go nie zagotować. Grzane wino podajemy gorące, a więc natychmiast po przygotowaniu. Grzane wino nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale także pięknie pachnie napełniając cały dom korzennym aromatem.

Komentarze są zamknięte.