Kuchnia katalońska
Słoneczna Katalonia może się pochwalić zarówno wspaniałymi atrakcjami turystycznymi, jak i wspaniałą dietą. Kuchnia w tej części Hiszpanii ma swe wyjątkowe cechy, za które już dawno pokochali ją turyści z całego świata. Jakimi przysmakami zachwyca lokalna dieta? Oto kilka przykładów dań, dzięki których kuchnia Katalonii zyskała ogromną sympatię w oczach miłośników dobrej kuchni z całego świata.
Ze względu na położenie tego hiszpańskiego regionu, największym uznaniem cieszą się wspaniałe przepisy na katalońskie dania z rybami oraz z owocami morza w roli głównej. Są one zazwyczaj podawane z ryżem oraz z warzywami.
Kuchnia katalońska jest dzięki temu smaczna i zdrowa. Ponieważ przepisy zachęcają do stosowania niezwykle aromatycznych przypraw, dania te są dość proste, a jednocześnie – smaczne i niezwykle kuszące. Liczne są też przepisy na dania z ryb duszonych, dzięki czemu kuchnia Katalonii, podobnie zresztą jak każda dieta śródziemnomorska, zachwyca swymi walorami zdrowotnymi. Liczne są też przepisy na te dania, w których pojawia się bób lub groch. Kuchnia ta korzysta również z takich rarytasów, jak wyborne wina oraz wspaniałe desery. Są one ważnymi dodatkami do tutejszych posiłków i sprawiają, że spotkania przy katalońskim stole stają się dla każdego miłośnika dobrej kuchni bardzo przyjemnym doświadczeniem.