Owoce w alkoholu
Idealnym środkiem do konserwowania owoców jest czysty alkohol. Owoce w alkoholu można przygotować stosując kilka metod. Jedną z nich jest umieszczanie owoców warstwami w słoju. Każda warstwa owoców jest następnie zasypywana warstwą cukru. Kiedy owoce puszczą sok, sok należy zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem. Możemy też wsypane do słoja owoce zasypywać warstwą cukru, a następnie skrapiać je niewielką ilością alkoholu Otrzymana w ten sposób nalewka będzie bardzo mocno, ale niestety dość słaba. Dlatego po zlaniu dodajemy do niej alkohol. Z owoców możemy przygotowywać także likiery. W takim przypadku najpierw należy ugotować syrop z cukry, który następnie mieszamy z alkoholem i dopiero takim płynem zalewamy owoce. Do przygotowania likierów możemy użyć nie tylko czystej wódki, ale także rumu lub brandy. Alkohole te są bardzo aromatyczne, dzięki czemu smak likieru zostaje jeszcze bardziej podkreślony. Bardzo smaczną nalewkę możemy przygotować z czarnej porzeczki, dojrzałych wiśni lub owoców aronii.