Nalewki z dodatkiem miodu
Z dodatkiem miodu można przygotować nie tylko miody pitne, ale także wyborne nalewki. Jedną z takich nalewek z dodatkiem miodu jest nalewka polska. Do jej przygotowania potrzebujemy 2 l miodu pitnego, 2 l wiśni, 400 g miodu lipowego oraz 1,5 l spirytusu. Umyte owoce wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 tygodni. W ciągu tych 5 miesięcy każdego dnia potrząsamy słojem. Po 5 tygodniach zlewamy płyn znad owoców, a owoce wyciskamy przez gazę. Do garnka wkładamy miód i topimy go. Kiedy miód jest płynny, dodajemy do niego miód pitny, zagotowujemy i zestawiamy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciągle mieszając dodajemy do miodów zlany znad owoców sok, a następnie filtrujemy używając lejka wyłożonego watą lub papierowego filtra do kawy. Przefiltrowaną nalewkę rozlewamy do przygotowanych butelek. Nalewkę wynosimy w chłodne, zacienione miejsce. Nalewka polska musi dojrzewać przez okres 1 roku. Może stać oczywiście dłużej, wtedy jej smak będzie jeszcze lepszy.