Klimat restauracji tworzą przede wszystkim ludzie
Jeśli marzy nam się posiadanie własnej restauracji, musimy mieć świadomość, ze jest to niezwykle trudna branża. Zupełnie inna niż wszystkie. Nawet jeśli masz pieniądze, na jej wyposażenie to dopiero początek długiej drogi do sukcesu. Najważniejsi w tym biznesie sa ludzie, począwszy od kreatywnych pracowników kuchni, skończywszy na profesjonalnej i wykwalifikowanej obsłudze. Standard wystroju jest również ważny, jednak główny priorytet to dobre jedzenie i nienaganna obsługa. Jest wiele przypadków, kiedy restauracja cieszy się powodzeniem, mimo iż wystrój nie zachęca do odwiedzin.
Dotyczy to zwłaszcza kuchni włoskiej, gdzie restauracje urządzone sa w stylu małych domowych lokali. Polakom, którzy nigdy nie byli w Italii, wystrój przypomina stołówkę. Ale nie to jest najważniejsze, a jakość serwowanych potraw. Jeśli jakość dań na każdej zmianie będzie różna, Twoi Goście szybko zmienia restauracje na inną. Musisz wiedzieć, ze konkurencja jest tak silna, że będzie Ci bardzo trudno odzyskać straconych Klientów. Dlatego inwestuj w ludzi i wysokiej jakości produkty. Pracownicy zajmujący się obsługa, musza być doskonale przygotowani, muszą znać menu i kartę win. Dobry kelner to skarb, a stała obsługa świadczy o jakości restauracji. Nie oszczędzaj na szkoleniach. Bądź tez wymagający, bo w przeciwnym razie, pracownicy szybko będą traktowali swoja pracę jak zło konieczne. Inwestuj w ludzi, dla których gotowanie i kontakt z klientami to pasja, a odwdzięczą się dużym zaangażowaniem i sercem