Kuchnia polska
Polacy bardzo często poszukują nowych smaków za granicą, chętnie też poznają zasady kuchni włoskiej, francuskiej, portugalskiej, niemieckiej, meksykańskiej i przeróżnych innych. Natomiast własnych przysmakó często nie doceniają, uważają je za powszechne, proste, pozbawione finezji i zbyt ciężkie. Wielu Polaków właściwie nawet nie wie, czym pachnie kuchnia polska. Niestety często docenia się jej walory dopiero podczas stałego lub po prostu przedłużonego pobytu za granicą. Na jej obecny charakter wpłynęły dawno temu przemiany historyczne. Kiedy jeszcze nasze państwo było ogromne, na naszych terenach zamieszkiwali przedstawiciele przeróżnych kultur i narodowości, co odbiło się oczywiście na kulinariach w Polsce. Do dziś można zaobserwować w kuchni polskiej naleciałości tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie i oczywiście żydowskie. Na szczęście ignorancja naszych rodaków nie jest jeszcze tak wielka, by nie pamiętać przynajmniej kilku najbardziej popularnych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Któż z nas nie zna chociażby pierogów (szczególnie z kapustą i grzybami, owocami, czy farszem jajeczno-grzybowym), kaszy podawanej z pysznym sosem, kilku rodzajów klusek czy dań mięsnych. Wszyscy szaleją na punkcie gołąbków, kotletów schabowych, kotletów mielonych (które bardzo wielu Polaków nazywa po prostu klopsikami) i oczywiście golonką, którą wciąż wielu z nas traktuje jak danie świąteczne podając je tylko w sylwestra czy na weselu. Wciąż niesłabnącą popularnością cieszą się też inne potrawy, jak bigos, galart czy najbardziej lubiane tu zupy: żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony i wiele wiele innych.