Kuchnia wegetariańska.
Kuchnia wegetariańska jest kuchnią specyficzną: z pokarmów wykluczone jest bowiem mięso oraz potrawy przygotowane na bazie, która z mięsa pochodzi. Co zatem możemy w takiej kuchni znaleźć?
Wegetarianie używają w swoich potrawach warzywa, grzyby, owoce, zboża, rośliny strączkowe. Wykluczenie mięsa jest równoznaczne z zastępowaniem pewnych produktów pochodzenia zwierzęcego substancjami, które będą miały podobny wpływ na organizm, tyle że są pochodzenia roślinnego. Typowe polskie potrawy wegetariańskie to różnego rodzaju pierogi: z serem, z kapustą, z grzybami, z owocami, z kaszą. Jako potrawa wegetariańska sprawdzą się również naleśniki, pyzy ziemniaczane czy kluski śląskie.
Warto zwrócić uwagę na to, że rynek reaguje na pojawienie się wegetarian nową linią produktów przeznaczonych specjalnie dla nich. Kupić więc można wegetariańskie burgery, hot – dogi, kotlety sojowe i właściwie wszystko to, co jedzą nie wegetarianie, z tą różnicą, że produkty takie przygotowane są na pazie pochodzenia nie zwierzęcego.