Nalewka z czarnej porzeczki

Doskonałą nalewkę możemy przygotować z dojrzałych owoców czarnej porzeczki. Nalewka ta nazywana jest smorodinówką. Do przygotowania nalewki potrzebujemy 1,5 kg czarnej porzeczki, 0,25 l spirytusu 96%, 1,5 l czystej wódki oraz 25 dag cukru. Owoce porzeczki należy przebrać, umyć, a następnie pozbawić szypułek. Przygotowane owoce wkładamy do słoja, każdą warstwę owoców przesypujemy cukrem. Słój szczelnie przykrywamy i stawiamy w słonecznym miejscu na okres 30 dni. Po tym czasie zlewamy wytworzony sok, chowamy go do lodówki. Owoce zalewamy spirytusem i w szczelnie zamkniętym słoju zostawiamy na 3 tygodnie. Po 3 tygodniach zlewamy nalew znad owoców i łączymy go ze zlanym wcześniej sokiem. Dodajemy spirytus i w szczelnie zamkniętym słoju odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek. Możemy zrobić to przez lejek wyłożony watą. Odstawiamy do sklarowania na co najmniej 4 miesiące. Jednak im dłużej nalewka będzie dojrzewała, tym jej smak i aromat będzie bogatszy. Najlepiej zrobimy odstawiając ją co najmniej na rok.

Komentarze są zamknięte.