Zdrowe gotowanie
Znane nam doskonale tradycyjne polskie potrawy typu gołąbki, pierogi czy schabowy są naprawdę smaczne. Jednak nie ma się co oszukiwać nie sprzyjają naszej wadze. Polska kuchnia słynie niestety z potraw tłustych. Jednak chcąc zjeść tradycyjne polskie dania możemy sami je przyrządzić w nieco zdrowszej wersji. Często wystarczy zrezygnować ze smażenia na oleju czy maśle, a już będziemy mogli cieszyć się zdrowsza wersją kotleta schabowego czy pierogów. Ważne jest także, aby nie przesadzać z używaniem soli oraz przypraw typu vegeta. Przyprawy te dodają potrawom smaku, trudno wyobrazić sobie, aby całkowicie wyeliminować sól z posiłków. Wybierzmy jednak zdrowszą alternatywę, nasz organizm z pewnością będzie nam za to wdzięczny. Zamiast korzystania z soli i vegety wybierzmy ulubioną mieszankę świeżych bądź suszonych ziół. Dzięki temu potrawy nabiorą o wiele więcej aromatu oraz zyskają nowy, odmienny smak. Zrezygnujmy także ze smażenia na maśle, smalcu oraz oleju rzepakowym. Wybierzmy zdrowsze alternatywy, oliwa z oliwek, olej z lnu. Stawiajmy na zdrowsze rozwiązania!