Nalewka na czarnych porzeczkach

Jedną z bardziej lubianych nalewek jest ta przyrządzana na czarnych porzeczkach. Cechuje się ona intensywnym, lekko gryzącym smakiem. Do przygotowania tej nalewki potrzebujemy półtora kilograma czarnych porzeczek, dwadzieścia pięć deko cukru, półtora litra dobrej czystej wódki oraz szklankę spirytusu o mocy 96%. Przygotowanie tej pysznej nalewki rozpoczynamy od przebrania, a następnie opłukania owoców. Trzeba je również oberwać z gałązek. Następnie owoce układamy w słoju przesypując je cukrem. Następnie słoik należy bardzo szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na dzień lub dwa. W tym czasie porzeczki puszczą sok. Sok następnie zlewamy i umieszczamy w lodówce. Owoce, które pozostały w słoju zalewamy wódką. Nalew należy odstawić na mniej więcej trzy tygodnie. Po tym czasie należy zlać nalewkę i wymieszać ją z sokiem, który zlaliśmy wcześniej. Następnie dodajemy do nalewki spirytus. Nalewka powinna odstać przynajmniej dwa miesiące. Oczywiście im dłużej będzie stała tym będzie lepsza.

Komentarze są zamknięte.