Dobra kuchnia

Jak jeść? Wielu z nas regularnie zastanawia się nad tą kwestią. Bo to przecież niełatwe, jedocześnie tak dobierać i komponować swoje posiłki, żeby były one pożywne, zdrowe i miały pryzjemny smak jednocześnie. Powstaje na ten temat wiele poradników, w których nie tylko przypomina się czytającym o podstawowych zasadach zdrowego żywienia, ale także podaje się bardzo ciekawe i inspirujące przepisy, które czynią gotowanie oraz pieczenie przyjemnym i ciekawym. Nie bez przyczyny mawia się przecież, że „kto dobrze je, również dobrze się czuje”. Warto więc zatroszczyć się o to, by nasza dieta była zbilansowana. Kluczem jest dobra kuchnia. Przede wszystkim nie kupujmy w sklepach gotowych dań – miejmy świadomość, przynajmniej częściową tego, co jemy. Starajmy się przy tym wykorzystać to, co w produktach najlepsze i jak przyrządzać potrawy, dzięki którym będziemy zdrowsi i bardziej zadowoleni z życia. Nie jest to trudne, wystarczy postawić na różnorodność, sięgać jak najczęściej po owoce, warzywa i przeróżne, zdrowe przyprawy, a także zorientować się, które ryby, produkty zbożowe i mleczne są nam najbardziej potrzebne. Dobra i zdrowa kuchnia nie oznacza oczywiście rezygnowania z ciast czy mięs, które jedliśmy do tej pory. Warto jednak trochę nad nimi popracować – często wystarczy zamienić dosłownie kilka składników by ciężkie, tuczące pełne pustych kalorii danie przeistoczyć w źródłow cennych substancji odżywczych. Każdy z nas, nawet osoby, dla których kulinaria stanowią czarną magię, jest w stanie zrobić coś dla siebie, swojej sylwetki, kondycji oraz zdrowia.

Komentarze są zamknięte.