Domowe wino z winogron

Do najczęściej przygotowywanych domowym sposobem alkoholi należą wina. Domowe wino najczęściej robione jest z winogron. Z winogron możemy przygotować jednak nie tylko wino, ale także smaczną nalewkę. Do jej przygotowania potrzebujemy 1000 g jasnych winogron, 500 g cukru w kostkach oraz 0,3 l 40% czystej wódki. Oberwane z gałązek winogrona myjemy, osączamy i umieszczamy w szerokim słoju. Kostki cukru wsypujemy do rondla i wlewamy tyle wody, aby tylko je zwilżyć. Kostki cukru rozpuszczamy umieszczając garnek na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy cukier do wystygnięcia. Do zimnego cukru wlewamy wódkę i dokładnie mieszamy. Po dodaniu alkoholu cukier ponownie podgrzewamy nie dopuszczając jednak do zagotowania. Letnim syropem zalewamy owoce tak, aby były całkowicie zakryte. Jeśli płynu jest za mało, należy dolać wódki. Słój zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nalewkę podajemy do kawy, owoce możemy dodać do koktajlu lub deserów, oczywiście tych dla dorosłych.

Komentarze są zamknięte.