Prowadzenie restauracji
, które prowadzą restaurację, powinny posiadać pewne umiejętności. Po pierwsze, ważna jest oczywiście znajomości kuchni. Bez znajomości kuchni u samego właściciela, trudno będzie o utrzymanie dobrego poziomu i stylu w restauracji. Jeśli restaurator nie ma żadnego pojęcia o kuchni, może liczyć na swojego kucharza. Trzeba jednakże wiele szczęścia aby można było w stu procentach zaufać kucharzowi i sprawy kuchni zostawić całkowicie w jego rękach. Ponadto, dobry restaurator to człowiek, który potrafi zarządzać ludźmi. Restauracja jest bowiem firmą jak każda inna, dlatego konieczne jest koordynowanie pracy różnych charakterów, różnych zdolności u ludzi. Należy także umieć zarządzać w odpowiedni sposób pieniędzmi. Ważne jest wyważenie w kosztach towaru, a także znalezienie oszczędności w kosztach eksploatacji lokalu. Ponadto, potrzebna jest odporność psychiczna i dobra wytrzymałość w sytuacjach stresowych.
Jeśli ktoś nie ma nerwów do sytuacji ryzykownych, powinien pracować na stanowiskach, które podejmując człowiek ma bezpieczeństwo stałej pensji. Jeśli natomiast chodzi o lokal, istnieje duże ryzyko doświadczenia traumatycznych sytuacji takich jak nagłe pogorszenie sytuacji finansowej. Może się tak zdarzyć jeśli w okolicach naszego lokalu powstanie nowy, który odbierze nam część klientów. Sam proces rozkręcania restauracji jest niestety bardzo czasochłonny, potrzeba mnóstwo pieniędzy na początek. Jeśli po tym czasie nic nie będzie grało, trzeba jak najszybciej restaurację zamknąć i nie czekać na dalsze powiększanie długów. Przed otworzeniem restauracji należy zrobić bardzo dobry biznes plan aby wiedzieć dokładnie ile będziemy potrzebowali pieniędzy na prowadzenie lokalu w sytuacji kiedy nie będziemy zarabiali nic. Jeśli okaże się, że dysponujemy jak najbardziej takimi środkami, możemy otwierać restaurację. Jeśli natomiast nie mamy pieniędzy potrzebnych na działanie restauracji bez żadnych zysków przez dłużej niż co najmniej trzy miesiące, wtedy musimy wiedzieć, że otwieranie restauracji będzie dość ryzykowne.