Pyszny napój alkoholowy

Wśród napoi alkoholowych znajduje się grog. Za wynalazcę tego trunku uważany jest angielski wiceadmirał Edward Vernon. Jego podwładni nadali mu przydomek „Old Grog”.Przezwisko marynarze nadali wiceadmirałowi od noszonej przez niego peleryny, która była uszyta o nazwie grogam. Vernon polecił, aby podawane marynarzom porcje rumu były rozcieńczane podwójną ilością wody oraz doprawiane do smaku cytryną i cukrem. W taki właśnie sposób narodził się grog. Do przygotowania grogu potrzebujemy 600 ml wody, 150 ml ciemnego rumu, soku z 2 cytryn, 4 goździków, niewielkiego kawałka cynamonu i 2 łyżek cukru. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy korzenne przyprawy i zagotowujemy. Gorącą wodę z przyprawami łączymy z sokiem z cytryn oraz z rumem. Napój podajemy od razu po przygotowaniu, kiedy jeszcze jest gorący, gdyż wtedy jest najsmaczniejszy. Napój podajemy w ogrzanych wcześniej szklaneczkach. Może trudno w to uwierzyć, ale dzięki wynalazkowi wiceadmirała Vernona angielscy marynarze przestali chorować na szkorbut.

Komentarze są zamknięte.