Pyszne miody pitne

W staropolskiej kuchni bardzo popularnym napojem alkoholowym były miody pitne. Ich szczególnym miłośnikiem był Onufry Zagłoba jeden z bohaterów „Trylogii” Henryka Sienkiewicza. Równie pyszny, jak ten staropolski miód, możemy przygotować w domu. Do przygotowania trójniaka korzennego syconego potrzebujemy 1,65 l miodu, 1 g imbiru, 1,5 g cynamonu, 2,5 g kwiatów czarnego bzu, drożdży winnych typu tokaj, porto lub madera, pożywki drożdżowej oraz 3,35 l wody. W gorącej wodzie rozpuszczamy miód, a następnie gotujemy go na małym ogniu, zbierając z jego powierzchni szumowiny. Kiedy usuniemy wszystkie szumowiny, należy brzęczkę miodową ostudzić, zmierzyć objętość i uzupełnić wodą. Do płóciennego woreczka wkładamy korzenne przyprawy, a następnie woreczek umieszczamy w gąsiorze. Do gąsiora wlewamy brzeczkę, dodajemy drożdże i pożywkę. Kiedy fermentacja ulegnie zakończeniu usuwamy z gąsiora woreczek z przyprawami. Miód odstawiamy na 3 miesiące, aby dojrzał. Miód pitny znakomicie poprawia nastrój w jesienne i zimowe dni.

Komentarze są zamknięte.