O nalewkach owocowych

Przygotowane z różnych owoców domowe nalewki nie tylko poprawiają humor w długie zimowe wieczory, ale także leczą. Do przygotowania nalewek czy likierów z moreli, brzoskwiń, czereśni, gruszek lub nektarynek warto użyć brandy, który najlepiej wydobędzie smak wymienionych owoców. Z kolei soczyste, dojrzałe porzeczki ( wszystkie ich gatunki, a więc białe, czarne i czerwone) oraz truskawki i wydrylowane wiśnie warto zalać rumem. Każdą nalewkę należy przefiltrować. Do filtrowania możemy wykorzystać papierowe filtry do kawy lub lejka, który wyłożymy kilkakrotnie złożoną gazą lub watą. Smak domowych alkoholi, czyli likierów i nalewek warto wzbogacić dodając do nich przyprawy korzenne. Można do nich dodawać anyż, cynamon, kardamon, wanilię i goździki. Decydując się na dodanie wanilii najlepiej jest dodawać laski cynamonu, a nie cukier waniliowy. Wiśnie, z których przygotowaliśmy nalewkę możemy pozostawić przekładając do małych słoiczków, a później wykorzystać do deserów. Wiśniówką można nasączać torty.

Komentarze są zamknięte.