Likier z moreli

Domowym sposobem możemy przygotować z owoców pyszne nalewki, ale także likiery. Do przygotowania likieru możemy użyć dojrzałych moreli. Będziemy potrzebowali 500 g moreli, 250 ml czystej wódki, 250 ml 96% spirytusu, 250 g cukru, 12 żółtek oraz 2 opakowań cukru waniliowego. Opłukane morele pozbawiamy pestek i kroimy na niewielkie kawałki. Pokrojone owoce wkładamy do słoja i zasypujemy 100 g cukru, a następnie zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i pozostawiamy na 30 dni. Po tym czasie zlewamy nalew do butelek przez gęste sito. Sito możemy wyłożyć podwójnie złożoną gazą. Owoce ponownie umieszczamy w słoju zalewając je tym razem czystą wódką. Odstawiamy na tydzień. Po tygodniu odcedzamy owoce, a żółtka ubijamy z pozostałą ilością cukru oraz z cukrem waniliowym na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy do utartej masy oba nalewy. Gotowy likier rozlewamy do butelek. Likier morelowy najlepiej jest przechowywać w lodówce. Likier morelowy jest wybornym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Komentarze są zamknięte.