Jak robić nalewki
Nalewki to bardzo popularne alkohole, które możemy samodzielnie przygotować w domu. Możliwości ich przygotowania jest kilka. Sposobem, który wykorzystywany jest dość często jest zasypanie owoców cukrem, a następnie zalanie ich alkoholem o mocy siedemdziesiąt procent. Ilość owoców, którą musi wziąć na przygotowanie nalewki jest różna w zależności od tego z jakich owoców jest przygotowywana. Owoce z alkoholem umieszczone w gąsiorze stawiamy na miejscu, które jest nasłonecznione. Trzeba pamiętać o tym aby raz na jakiś czas słój obrócić. Dzięki temu nalewka będzie równomiernie ogrzewana przez słońce. Nalewka musi stać w takim słoju przez minimum trzy tygodnie. Nie należy jednak owoców z alkoholem trzymać dłużej jak pięć tygodni. Warto trzymać się zasady, że im cieplejsze było lato tym krótszy czas jest potrzebny. Kiedy nalew zostanie zlany pozostałe owoce należy zalać czterdziestoprocentową wódką w takiej ilości, która je lekko przykryje. Po kolejnych trzech tygodniach owoce należy wycisnąć przez gazę lub tetrową pieluszkę. Dwie części nalewki należy ze sobą mieszać.