Gorący napój alkoholowy

Do gorących napoi alkoholowych należy poncz. Do przygotowania ponczu potrzebne nam będzie 750 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml rumu, 200 ml herbacianej esencji, 250 ml soku z ananasa, 300 g cukru, 1/2 laski wanilii, 200 g ananasa z puszki i cytryna. Osączone z soku plastry ananasa kroimy na ćwiartki i układamy na dnie wazy. Owoce zalewamy rumem. Do garnka wlewamy wino, esencję i sok ananasowy, dodajemy pokrojone pół laski wanilii oraz cukier. Garnek ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy. Kiedy wino zaczyna się gotować zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny. Gotowy grog umieszczamy na stole na podgrzewaczu. Napój podajemy w ogrzanych szklankach. Innym napojem rozgrzewającym jest tak zwany napój grzanka, który przygotowuje się z 750 ml wódki, 80 g gorzkiej czekolady, 100 cukru i 2 łyżek miodu. Z cukru robimy karmel, do którego dodajemy 100 ml wody, połamaną czekoladę i miód. Kiedy składniki się rozpuszczą, wlewamy wódkę, mieszamy. Gorący napój rozlewamy do filiżanek.

Komentarze są zamknięte.