Pyszna śliwkowa tarta

46W okresie jesieni wiele pań piecze ciasta ze śliwkami. Ja proponuję upieczenie śliwkowej tarty. Do przygotowania ciasta potrzebujemy szklankę mąki, 1/2 kostki masła, 1 żółtka i szczypty soli oraz 750 g śliwek i cukru do smaku. Masło mocno oziębiamy w lodówce lub zamrażarce, a następnie siekamy z wcześniej przesianą mąką. Dodajemy żółtko, szczyptę soli i bardzo szybko zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.

Kiedy ciasto już się schłodziło, wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy. Rozwałkowanym ciastem wykładamy okrągła blachę do tarty. Powierzchnię ciasta gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 30 minut. Umyte śliwki pozbawiamy pestek. Odważamy 500 g śliwek i smażymy z dodatkiem cukru do konsystencji gęstych powideł. Usmażone śliwki wykładamy na upieczone ciasto. Na warstwie usmażonych śliwek układamy dekoracyjnie surowe śliwki. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.