Przepisy na domowe frytki
W kulinariach całego świata jest bardzo dużo przepisów i metod robienia domowych frytek. Przedstawię tutaj dobry i wypróbowany przepis na smakowite frytki. Na ich przygotowanie potrzebne nam będą następujące składniki: 1, 1 kg ziemniaków, 1, 1 litra oleju kujawskiego, sól. Opis pracy: ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Tuż przed samym smażeniem słupki ziemniaczane wkładamy na 8-12 sekund wrzącej wody. Następnie wyciągamy słupki ziemniaczane z wrzącej wody i osuszamy np. w misce lub na desce kuchennej.
Teraz wlewamy olej do garnka, który podgrzewamy do temperatury 170 stopni. Na próbę wrzucamy jedna frytkę do garnka i jeżeli olej zacznie już skwierczeć, możemy wrzucać pozostałą część słupków ziemniaczanych. Ziemniaki należy wrzucać po trochu i powoli, aby zaczęły swobodnie pływać w oleju. Frytki smażymy tak długo, aż w końcowej fazie nabiorą pięknego i złocistego koloru. Gdy gotowe frytki będziemy nabierać i odcedzać na sitku, należy je później przez chwilę osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym. Gdy frytki podamy już na talerzu, możemy je według uznania oczywiście posolić.