Praktyka czyni mistrza – kulinaria

Być dobrym kucharzem, nie oznacza jedynie umieć smacznie gotować, ale i mieć wszechstronną wiedzę na tematy związane z żywieniem. Dobry kucharz powinien być biegłym w tematyce dietetycznej, znać walory odżywcze i zdrowotne wielu składników, z jakich przygotowywane są potrawy. Źródła pozyskiwania składników potraw, to również zagadnienie, jakie powinien mieć opanowane dobry kucharz. Dotyczy to znajomości najlepszego okresu zbiorów warzyw, czy owoców, najlepiej wyhodowanego mięsnego surowca, ale i mieć wiedzę na temat dalszego przechowywania produktów żywnościowych. Tego wszystkiego można nauczyć się uczęszczając do szkół gastronomicznych, kończąc studia kulinarne oraz zdobywając własne doświadczenie wymieniając się spostrzeżeniami wśród innych kucharzy. Sam proces powstawania i kreowania potraw i smaków, to indywidualne zdolności poszczególnych kucharzy, ich wysublimowany gust względem smaku, zapachu i wizualnego obrazu oraz pomysłowość w prześciganiu się tworząc nowe dania, kompozycje smakowe, desery i ciasta.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.