O cieście francuskim
Ciasto francuskie należy do jednego z najbardziej pracochłonnych rodzajów ciasta. Wiele sklepów
ma jednak w swojej ofercie gotowe ciasto francuskie. Warto od czasu do czasu kupić je gotowe, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różnych potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. Z ciasta francuskiego najchętniej przygotowujemy napoleonki, nadziewane różnymi farszami rogaliki i oczywiści rurki z bitą śmietaną.
Z ciasta francuskiego można przygotować także paszteciki nadziewane mięsnym lub grzybowym farszem oraz słone paluszki. Takie paluszki i paszteciki to doskonały dodatek do czystego, czerwonego barszczu. Ciasto francuskie pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze: od 210 do 240 stopni. Tylko tak wysoka temperatura sprawi, że ciasto podzieli się na listki. Ciasto francuskie wymaga kilkakrotnego wałkowania z tłuszczem oraz składania. Liczby wykonywanych przy cieście francuskim nie należy zmniejszać. W celu ułatwienia pracy lepiej kupić gotowe ciasto. Jest ono tak samo smaczne jak to przygotowane samodzielnie.