Nowoczesne gotowanie

Trendy w kuchni, kulinariach oraz gustach konsumentów zmieniają się tak samo jak każda inna moda. To bez znaczenia, czy chodzi o ubranie, fryzury, hobby czy jedzenie. We wszystkich sferach życia zdarzają się pewne trendy. Jaka jest więc kuchnia i gotowanie XXI wieku? Można wiele o niej powiedzieć, jednak najważniejsze tendencje można opisać za pomocą kilku zaledwie zdań. Przede wszystkim gotowanie jest dziś czymś bardziej dostępnym, powszechnym, niż kiedyś. Kiedyś gotowanie było umiejętnością, którą wypadało nabyć w pewnym wieku. Wymagało to poświęcenia: czasu, energii, pokazania pokory przed starszą ciotką, babcią czy kuzynką i uczenia się na własnych błędach, powolnego dochodzenia do upragnionej wprawy. Dziś jeśli ktoś nie umie gotować, nikomu z rodziny to nie przeszkadza. Całe rodziny żywią się gotowymi daniami lub półproduktami. Natomiast nauczyć się można w każdej chwili. Wystarczy wejść na odpowiednią stronę internetową lub włączyć sobie program z poradami kulinarnymi. To kwestia kilku dni i jesteśmy mistrzami kuchni. Nie ma też miejsca na tajemnice kulinarne. Wystarczy wpisać pytanie o tajemniczy składnik czy zapomniany przepis i oto mamy przed oczyma stos forów dyskusyjnych na których toczą się debaty na temat rozmaitych potraw i sztuczek kulinarnych. Dziś gotowanie stało się też bardziej sterylne. Nikt nie chce się w kuchni pobrudzić, zapach też nie może roznosić się po całym domu. Jedzenie, nawet w kuchni jest jakby dalej od nas. Jest czyste, zimne, opakowane. Nie pachnie tak intensywnie, nie dotykamy go w formie nieprzetworzonej. To smutne, ale nikogo już dziś nie dziwi.

Komentarze są zamknięte.