Nowoczesna kuchnia a smaki
Nowoczesna sztuka kulinarna, to przede wszystkim smak, estetyka ale i ekstrawagancja. Nowoczesne potrawy muszą zachwycać nie tylko swoimi walorami smakowymi, odżywczymi, dietetycznymi, czy prostotą w dobrym i idealnym doborze składników. Nowoczesna potrawa musi wyglądać, jak żadna inna, musi być kolorowa, przemawiać do konsumenta i zachęcać go do spróbowania. Ekstrawagancja w nowoczesnej sztuce kulinarnej ma polegać na odwadze kucharza w łączeniu przeciwności smakowych, tworzeniu z nich nowych niepowtarzalnych kompozycji, ale i zaskakiwać nowoczesnymi metodami przygotowywania potraw. Wszystko to wiąże się z technikami i technologicznymi unowocześnieniami, jakie dają nam sprzęty kuchenne, rozwiązania obróbki warzyw mięs, ryb czy owoców. Nowoczesna sztuka kulinarna, to także moda na kuchnię, trendy obowiązujące w kuchennym świecie, ale i ogromny zasób wiedzy kucharzy, jaki zdobywają w czasie lat swojej pracy, to doświadczenie zdobywane nie, gdzie indziej, jak z kuchennym nożem w ręku szukając nowych kuchennych inspiracji.