Kuchnie świata a gust kulinarny
Która z kuchni na świecie jest najbardziej smaczna, najbardziej zdrowa, najbardziej oryginalna? Każdy będzie miał z pewnością swoje zdanie na ten bardziej specyficzny temat. Będzie to jednak w bardzo dużej mierze uzależnione od tego, w jakim zakątku świata się znajdujemy, wychowaliśmy i jakie wpływy regionalnej kuchni zostały w nas zaszczepione. Wykładnikiem, jaki będzie niewątpliwie łączył wszystkie kuchnie i smaki świata będzie fakt, iż potrawy i żywności w każdym regionie świata muszą i są zdrowe. Wszędzie, gdzie ludzie i ich kuchnia jest odrębną od siebie ma zawsze takie same walory zdrowotne, jakie są niezbędne do prawidłowego i racjonalnego odżywiania naszych organizmów, kuchnie regionów świata dają nam siłę witalności i długowieczności. Pomijając kwestie indywidualnych smaków oryginalność poszczególnych kuchni świata będzie przejawiała się w zróżnicowanych składnikach potraw w zależności od zasobów naturalnych danego regionu, czyli mogą to być ryby, owoce morza, czy płody rolne uprawianych zbóż, czy warzyw.