Gotowanie w stylu azjatyckim
Dzisiaj Polacy coraz chętniej eksperymentują z różnego rodzajami kuchnią. Popularne jest gotowanie w stylu włoskim, chińskim, hiszpańskim, meksykańskim. Do łask powraca też kuchnia staropolska – ludzie coraz chętniej sięgają po różne smaki, aby sprawdzić co im będzie tak naprawdę odpowiadać. Dzięki temu otwierają się na nowe wrażenia i przeżycia. Bardzo popularna od jakiegoś czasu staje się kuchnia azjatycka. Można tutaj wyróżnić to, że jest to zarówno kuchnia japońska, jak i chińska. Choć są one do siebie podobne, to jednak dość inne. Z Japonii przywędrowało do nas sushi – ludzie chętnie jedzą surowe ryby, ryż, wodorosty. Choć wydaje się to być szalone, to jednak wiele ludzi gustuje w takiej kuchni. Inną formą jest kuchnia chińska – bardziej skupia się na przygotowywaniu mięsa, ryżu, warzyw w odpowiedni sposób. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu przypraw i sosów można stworzyć wyjątkowe dania o niesamowitym smaku i aromacie. Tego typu kuchnia bardzo się spodobała w wielu europejskich krajach.