Lekka kuchnia

image Trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubi dobrze zjeść. Jednak często, kierując się tylko i wyłącznie apetytem, czy wręcz chwilową zachcianką, sięgamy po przypadkowe produkty i po kilku godzinach żałujemy swojej decyzji, bo nie dość, że czujemy się ciężko, to jezcze nie czujemy się nasyceni. Niestety współcześnie na sklepowych półkach nie brak półproduktów, które nie zawierają praktycznie wcale substancji odżywczych, natomiast posiadają całe mnóstwo pustych kalorii, które sprawią, że po kilku latach ich regularnego przyjmowania zamienimy się w osoby niedożywione, a jednak walczące z nadwagą. Paradoksalnie, wiele osób, które borykają się z nadprogramowymi kilogramami, to ludzie którym brakuje witamin, minerałów i wielu potrzebnych składników a więc są oni niedożywieni. Aby temu zapobiec, warto zaintereować się lekką kuchnią. Absolutnie nie chodzi jednak o to, by rezygnować całkowicie z mięsa czy też katować się jakimiś ziołowymi dietami. Chodzi tylko o to by mając do wyboru cały bogaty asortyment warzyw, owoców, mięs, wędlin, przypraw, przetworów, produktów mlecznych, zbożowych czy skrobiowych, starać się tak komponowaćz nich posiłki, by zawierały one jak najmniej tuczących i niepotrzebnych składników, natomiast były bogate w przydatne naszemu organizmowi węglowodany, aminokwasy, zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i inne potrzebne związki. A więc jeść dużo konkretów, a niewiele tak zwanych „śmieci”.

Komentarze są zamknięte.