Trudny sukces w gastronomii

restaurante-maria-matamouro-862319-mPod wpływem licznych programów poświęconych kulinariom, gotowanie w naszym kraju stało się niezwykle modne. Co więcej coraz więcej osób zabiera się za otworzenie własnego punktu gastronomicznego. Niezależnie od dotychczas wykonywanego zawodu, osoby te tkwią w przekonaniu, że ich restauracja na pewno odniesienie sukces. Czy to jest jednak możliwe? Polski rynek gastronomiczny jest bardzo trudny i nie każdy jest w stanie odnieść sukces. Zresztą wokół samego prowadzenia restauracji narosło wiele mitów.

 

Osoby nie mające doświadczenia w gastronomii prowadzenie restauracji postrzegają z punktu widzenia Klienta. Myślą, że skoro są częstymi bywalcami punktów gastronomicznych wiedzą jak zaspokoić potrzeby Klientów. Prowadzenie restauracji nie ogranicza się jednak tylko i wyłącznie do sporządzenia menu. Prowadzenie restauracji pociąga za sobą konieczność zatrudnienia doświadczonego personelu, sporych wydatków na zakup wyposażenia wystrój sali. Jeśli, któryś z elementów nie sprosta wymaganiom Klientów restauracja będzie notować straty. Młodzi ludzie nie mają również pojęcia, że prowadzenie restauracji to często ciężki wysiłek fizyczny, brak wolnego i życia rodzinnego.

Komentarze są zamknięte.