Restauracja w ramach franczyzy
Szacuje się, że tylko jedna na pięć nowo otwartych restauracji odnosi sukces. Dla zupełnych laików w dziedzinie gastronomii, własny lokal to nie lada wyzwanie. Jeśli marzy Ci się posiadanie własnego lokalu gastronomicznego rozważ działanie w ramach znanej już sieci. W Polsce bez problemu znajdziesz świetnie prosperujące sieci franczyzowe. Największym plusem prowadzenia restauracji w formie franczyzy jest rozpoznawalność marki. Nowo startujące restauracje muszą dopiero wyrabiać swoją pozycję na rynku.
Działając pod skrzydłami dobrze rozpoznawalnej marki nie musimy się o to martwić. Co więcej sieć franczyzowa oferuje kompleksowe wsparcie w zakresie przeszkolenia personelu, wystroju, lokalu czy menu. Właściciel restauracji działającej w ramach franczyzy musi jednak ponosić opłaty z udzieloną licencję. Zwykle jest to procent od utargu, bądź jasno określona kwota. Jeśli nie masa doświadczenia z pracą w gastronomii, to sieć franczyzowa może być dla Ciebie najlepszym pierwszym krokiem w sieci gastronomii.