Profesjonalny kelner wizytówka restauracji.

Obsługa w wielu restauracjach pozostawia wiele do życzenia. Sa lokale, które omijamy z daleka, nauczeni nie najlepszym doświadczeniem jeśli chodzi o obsługę. O standardzie lokalu świadczą również kelnerzy, dlatego postaraj się by byli to profesjonaliści. Wielu właścicieli restauracji, chcąc obniżyć koszty, skupia się na pracownikach bardzo młodych, niedoświadczonych. Jednak to nie zawsze wychodzi im na zdrowie. O ile studenci doskonale sprawdzają się w lokalach typu Fast Food, o tyle w prestiżowych restauracjach już niekoniecznie. Nie można dopuścić do pracy osoby, która nie zna wszystkich dań, istniejących w karcie.

Goście potrafią zadawać bardzo szczegółowe pytanie, odnośnie przyrządzanie potraw, czasem sami wymyślają dania. Nie może być mowy o improwizacji. Dlatego, dobrze by potencjalny kelner odbył szkolenie, które zrobi dla niego kucharz. Podobnie jest ze znajomością win, nie mówiąc już o umiejętności ich otwierania. Obsługa to wizytówka lokalu, dlatego powinieneś zadbać również o dress code, czyli jednolity strój. Ważne jednak, aby była to odzież wygodna. Nie zapominaj o butach, wiesz przecież ze kelner pracuje również nogami. Szkolenia dla kelnerów organizuje mnóstwo firm. Możesz być pewien, że inwestycja w ludzi zwróci się bardzo szybko. Klient zawsze wróci do restauracji, w której kelner traktuje go jak wyjątkowego Gościa, a nie jak intruza. Nawet, jeśli czas oczekiwania na danie będzie dłuższy niż zwykle, doświadczony kelner, będzie potrafił załagodzić sytuację.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.