Menu w restauracji

Podstawę w każdym lokalu gastronomicznym stanowi menu. Restauratorzy często mają problem w rozsądnym zaplanowaniu serwowanych dań. Czy rzeczywiście bogata oferta, składająca się z mnóstwa dań ma sens? Lepiej zachować umiar, tak by serwowane przez restauratora posiłki były świeże. Nie ma nic gorszego niż rozmrażane dania z menu. Ponadto im większa karta, tym większe zapasy w lodówce. Wiele spośród nich ulegnie zepsuciu a to generuje tylko i wyłącznie straty. Kolejna sprawa to koszty poniesione na stworzenie dania z menu.

 

Cena powinna być atrakcyjna dla Klienta, nie może to się jednak odbyć kosztem jakości posiłków. Lepiej więc zachować odpowiednie proporcje. Jedna trzecia ceny dania powinna przynosić zysk, natomiast dwie trzecie pokryć koszty jej stworzenia i zatrudnienia personelu. Tworząc menu warto wysilić się na niebanalne pomysły. Sprawdzone przepisy obecne są w niemal co drugiej restauracji. Jeśli chcesz by Twoja restauracja przyniosła Ci zysk postaw na smaczne, oryginalne i w przystępnej cenie posiłki.

Komentarze są zamknięte.