Live cooking w restauracji

W ostatnim czasie, w wielu restauracjach bardzo modne stało się tak zwane live cooking – czyli gotowania na oczach Gości. Nie chodzi tu o otwartą lub przeszkloną kuchnie, gdzie klienci z daleka widzą jak kucharze gotują. Najpopularniejsze jest przygotowywanie konkretnej potrawy przy stoliku Gości. W tym celu, musisz zaopatrzyć się w profesjonalny wózek, z którym kucharz będzie mógł wyjechać z kuchni. To miłe doświadczenie, nie tylko dla Klientów, ale i dla pracownika. Najlepiej więc, jeśli kucharz będzie osobą kontaktowa i z poczuciem humoru.

Nawiązuje wówczas rozmowę z klientami, a nawet wciąga ich do wspólnego gotowania. Nie wybieraj jednak zbyt wielu potraw z karty, które można przygotowywać przy klientach. Musiałbyś wtedy zwiększyć ilość personelu. Wybierz 2 – 3 dania (na przykład krewetki i inne owoce morza). Postaraj się, aby kucharz wyglądał przy tym czysto i schludnie. Live cooking musi mieć także odpowiednia cenę – nieco wyższą niż podczas normalnego przygotowywania. Możesz być pewien, ze Goście bardzo chętnie korzystają z wszelkich nowości, które zbliżają ich do zaplecza restauracji. Są to zarówno rodziny, które przychodzą na obiad z dziećmi, jak i delegacje służbowe, które chcą urozmaicić firmowa kolacje. Zwłaszcza w czasach, kiedy oglądalność kulinarnych programów telewizyjnych, bije wszelkie rekordy popularności. O możliwości live cooking w twojej restauracji, poinformuj w lokalnych mediach lub Internecie. Dzięki temu twój lokal będzie bardziej atrakcyjny.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.