Jak rekrutować kucharza?

Ze względu na to, że Polacy bardzo często wyjeżdżają za granice, zmieniają się również ich gusta kulinarne. Ich podniebienia stały się bardziej wymagające, a przed szefami kuchni stoi trudne zadanie. Jak wydobyć smak, który Twoi Goście pamiętają z Toskanii lub Paryża. Z roku na rok, powstaje coraz więcej restauracji, gdzie Głównym kucharzem jest cudzoziemiec. I tak w restauracji włoskiej, szefem kuchni powinien być prawdziwy Włoch. Nie do końca jest to prawda. Polscy kucharze maja niezwykłe umiejętności, każdego roku zdobywają mnóstwo nagród, na prestiżowych Konkursach Kulinarnych. Warto o nich powalczyć.

Nie musisz zatrudniać cudzoziemca, nigdy nie masz pewności, ze spełni on oczekiwania Twoich Gości. Wyjątkowych, kreatywnych Kucharzy znajdziesz również w Polsce. Sprawdź jednak ich umiejętności i referencje. Nie zawieraj od razu kontraktu, na długi czas. Nie ryzykuj. Upewnij się, że jego cv jest prawdą. Najlepiej sprawdzisz to w kuchni. Przynieś mu kilka składników i poproś o stworzenie kilku nowych dań. Sprawdzaj tak każdego kucharza, bez względu na to czy jest Polakiem, czy cudzoziemcem. Dzięki temu, przekonasz się, czy jest kreatywny i szybki. W liście motywacyjnym każdy może napisać, co tylko przyjdzie mu do głowy – zgodnie z powiedzeniem, że papier przyjmie wszystko. Dlatego bez względu na to, czy od lat już prowadzisz restaurację, czy w branży stawiasz dopiero pierwsze kroki, zorganizuj dni próbne. Przetestuj kucharzy i wybierz tego, który jest twoim zdaniem najlepszy.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.